Op zaterdag 23 oktober 2010 stonden wij in het “Dagblad van het Noorden” met een artikel over een Volvo V70, door autojournalisten aan de tand gevoeld. >>Lees hier het artikel in .PDF formaat

Door: William Pomp en Bouwe van Norden

‘Lekker met je derrière in een verwarmde zetel’

Een splinternieuwe auto of motorfiets is voor veel mensen geen haalbare kaart. Velen zijn aangewezen op een tweede handsje. Het Dagblad van het Noorden testteam neemt wekelijks occasions onder de loep tot 7500 euro. Vandaag een oerdegelijke Volvo V70 2.5 Tdi automaat van 1998 voor 2450 euro.

TWEEDEHANDS
’Met deze kou wil ik ’s morgens mijn derrière lekker in een verwarmde autostoel kunnen laten zakken”, mokt testteamlidWilliam Pomp. De afgelopen nacht heeft de eerste vorst zich aangediend en de 35- jarige comfortliefhebber gebruikt collega Bouwe van Norden (55) om zijn ongenoegen van zich af te praten. “Man, wat een kou. Ik moest vanochtend voor het eerst krabben. En toen ik in die ijzige bak van mij stapte, kwamen er zelfs wolkjes uit mijn mond.” Van Norden zucht eens diep, maar is als altijd bereid zijn kompaan te hulp te schieten. “Waarom probeer je niet eens een Volvo?”, spreekt hij uit ervaring. “Bij dat merk heb je in de meeste uitvoeringen standaard stoelverwarming.” Pomp vindt het een goed idee.

Bij Volvo-specialist ECH Auto’s in Hoogeveen ontdekt hij al snel een donkergroene Volvo V70 Tdi uit 1998 met bijna vier ton op de teller. Dat lijkt heel erg veel, maar menig Volvo-kenner roept nonchalant dat zo’n auto dan net lekker is ingereden, zegt Van Norden.”Dit type V70 is bijna onverwoestbaar, het is nog een echte Volvo”, voegt hij daar nog aan toe.”Toen deze wagens werden ontwikkeld, was Ford nog niet de baas bij het Zweedse merk (Volvo is inmiddels weer verkocht aan het Chinese Geely, red.)”

Toeval of niet, ook garagehouder Erik Heuvelink (27) begint als het testteam bij zijn bedrijf
aan de Buitenvaart arriveert meteen over het oerdegelijke karakter van de eerste V70’s . “Ik heb drie jaar bij Volvo-dealer Broekhuis gewerkt en al die monteurs daar zeggen hetzelfde. Deze V70 en de 850 waar hij van afstamt, zijn de beste Volvo’s ooit gemaakt. De abs-computer en de aircopomp zijn zwakke punten, maar dat is zo’n beetje het enige.” Heuvelink en diens compagnon Chris Vording (ze zijn al sinds hun derde jaar bevriend) hebben zich vanwege de degelijkheid en de hoge kwaliteit gespecialiseerd in het Zweedse merk. “Wij hebben ook wel eens andere tweedehands auto’s verkocht, maar daar hadden wij veel te veel nawerk van.”

De V70 staat glanzend klaar voor een proefrit. De donkergroene kleur geeft de V70 een chic voorkomen. “Ook al is deze auto twaalf jaar oud, je kunt er overal mee komen voorrijden. Het design is tijdloos”, mompelt Pomp. Dat de stationcar bijna vier ton heeft gereden, is niet te zien. Op hier en daar een kleine kras na staat de V70 er bij zoals hij in 1998 in Göteborg van de band rolde. De halfleren beige bekleding doet luxe aan en ook de riante kofferruimte oogt keurig. “De strepen van de stofzuiger zitten nog in het tapijt”,
constateert Pomp tevreden. “Dat vind ik altijd een goed teken. Starten die tank!” Met een zware grom komt de van Audi geleende 140 pk sterke 2.5 liter vijfcilinder turbodiesel tot leven.

Heuvelink stopt Pomp twee tientjes in de hand. “Gooi er maar even wat diesel in, dan kun je hem goed aan de tand voelen.” Het jongste testteamlid zet de automaat in ’drive’ en
geeft een dot gas. Nog geen vijf minuten later is hij in opperste staat van verrukking. “Wat een brok degelijkheid. Je hebt iets stevigs in handen. Dat merk je aan alles.” De oude Zweed bevalt Pomp prima. “Alles werkt”, merkt hij bijna knorrend van tevredenheid op als hij de vier elektrische ramen naar beneden heeft laten zakken en de equalizer van de Volvo stereo-installatie opnieuw heeft afgesteld op bas en hoge tonen.

Een blik in de boekjes van de Volvo V70 leert dat de auto tot zeer recent al zijn beurten heeft gehad. Honderd kilometer geleden is er nog een nieuwe accu in gezet, constateert Pomp content. Het meest in zijn nopjes is hij echter met de gerieflijke zetels. De buitentemperatuurmeter geeft 7 graden aan, maar binnen heeft Pomp de stoelverwarming opgestookt tot het hoogste niveau. “Heerlijk”, verzucht hij met toegeknepen ogen. “Hier kan geen warm bad tegenop.”

Volvo V70 2.5 Tdi Automaat

De Volvo V70 2.5 Tdi automaat uit 1998 wordt aangeboden door Volvo-specialist ECH Auto’s aan de Buitenvaart 1212 in Hoogeveen. Het bedrijf deelt het terrein met garage Van Eeks en is opgericht door twee enthousiaste twintigers, die elkaar al sinds hun peutertijd kennen. Beiden hebben ruime ervaring in de autobranche en kozen voor Volvo vanwege de degelijkheid van het merk.

In de beginjaren was ECH Auto’s vooral gespecialiseerd in goedkopere wagens, tegenwoordig heeft het bedrijf ook duurdere Volvo’s in voorraad. De test-Volvo heeft 398.000 kilometer gereden, is dealeronderhouden en heeft APK tot en met juni 2011.

De Zweed heeft onder meer gescheiden climate control, stereo, automaat, lichtmetalen velgen, trekhaak, stoelverwarming, elektrische ramen en spiegels, een achterspoiler en halflederen bekleding. Prijs 2450 euro. Voor garantie en een afleveringsbeurt geldt een meerprijs.